När Jesusbarnet föddes

Titel: När Jesusbarnet föddes
Författare: Sophie Piper
Illustration: Estelle Corke


Förlag: Libris

Hur gick det till när Jesus föddes? I den här boken får vi följa Maria och Josef när Jesus föddes den allra första julen. Vi får träffa herdarna, de tre vise männen och kung Herodes. Och vi får genom söta illustrationer möta skojiga djur och vackra änglar.

Marias, Josefs och de tre vise männens känslor får ta plats och författaren sätter ord på vad de kan ha känt när de stod inför sina utmaningar och äventyr. Berättelsen tar med alla händelser och platser som skatteskrivningen, änglakören, stallet och krubban. Det är en enkel och rak berättelse som riktar sig till de yngre läsarna.

Jag läser den för min sexåring och hon tycker om boken och avbryter ideligen och kommenterar, vilket ses som ett gott betyg då det märks att boken engagerar. Hon uppskattar illustrationerna och skrattar åt hönan som står på fårets rygg.

Men för mig är det här bara en av alla berättelser om julevangeliet. Boken sticker inte ut och har inget spektakulärt över sig, förutom berättelsen som bär sig självt. Jag stör mig på att Jesus benämns som ”lilla pojken” och inte med hans eget namn Jesus. Faktum är att Jesus kallas ”pojken” tio gånger och kallas vid sitt namn Jesus endast tre gånger.  Jag får en känsla av att det inte är Jesus berättelsen handlar om, utan snarare om alla de andra intressanta karaktärerna. Vilket för mig är ett stort minus och författaren vinner inte mitt hjärta.

Men boken engagerar min sexåring och böcker om julevangeliet kan det inte finnas för få av så den är ändå värd sin plats ute i hem och församlingar. Och stycket som avslutar berättelsen berör trots allt och lämnar en hyfsat god eftersmak:

”Maria höll sin lilla pojke hårt. Nu var hon alldeles säker på att det som ängeln hade sagt till henne i Nasaret var sant: att hennes barn verkligen var Guds  son. ”Jag ska göra allt jag kan för att han ska ha det bra”, sa hon.”

Recenserat av Jessica Strömberg