Berättelsebibeln

Titel: Berättelsebibeln
Författare: Sally Lloyd-Jones
Illustrationer: Jago
 
Förlag: Semnos förlag

Kristen Förälder recenserar berättelsebibeln, bibeln i form av berättelser för små barn, och tar en titt på syftet med boken. Är den en ordagrann bibeltolkning eller en sagoberättare? Vad ger den för eftersmak? Vad tycker de påtänkta läsarna, barnen, om boken?

Berättelsebibeln berättar för barnen om bibeln, Gud och Jesus. Om tidernas början då ingenting fanns, om Adam och Eva, om hur allt startade och fortsatte. Noas Ark, Babels torn, Abraham och Isak, David och Goliat, ja allt och alla ryms i berättelsebibeln. Men varje litet kapitel viskar om något mer, varje berättelse knyts ihop med visa ord om den störste av alla, Jesus.

Det första författaren, Sally Lloyd-Jones, gör är att tala om att bibeln inte är en bok om lagar och att den inte handlar om hjältar. Sally Lloyd-Jones säger att bibeln först och främst är en berättelse. En kärleksberättelse om en modig Prins som lämnar sitt palats, sin tron, ja allt, för att rädda dem han älskar. Sally Lloyd-Jones förklarar:

-Den är som den underbaraste saga som har blivit sann! Du förstår, det bästa med den här berättelsen är – att – den är sann.

Vidare liknar hon Jesus vid en pusselbit:

-Han är som  den saknade biten i ett pussel – biten som får alla de andra bitarna att passa ihop och plötsligt ser man en vacker bild.

Författarens sätt att se på bibeln genomsyrar berättelsebibelns alla kapitel. Istället för att skriva rakt av från bibeln, ordagrant och i exakt rätt ordning, tar författaren kärnan från bibelns alla händelser och skriver en kortfattad berättelse. Varje berättelse avslutas med en föraning om vad som komma skall: Jesus.

Genom författarens sätt att förklara förstår man den underliggande meningen i berättelsen, vad berättelsen har med Jesus att göra, vad man kan lära sig av berättelsen, och framför allt varför berättelsen och Jesus angår just bokens läsare. Kort sagt är det en bok som förklarar berättelserna bakom och mellan bibelns alla händelser och skildringar.

Berättelserna är enkelt förklarade, varmt skildrade och fyllda med fart och spänning. Språket är målande, enkelt att förstå och väldigt levande.

Utdrag ur berättelsebibeln:

Plötsligt landade båten högst upp på ett berg. När det var tryggt att gå ut sa Gud: ”Kom ut med er!” Och det gjorde – alla hoppade och dansade ut på torr mark.

Herdarna stampade ut sin eld, lämnade sina får, sprang nedför den gräsbevuxna kullen, genom Betlehems portar, längs smala kullerstensgator, över en gård, nedför några trappor, trappor, trappor, förbi ett värdshus, runt ett hörn, genom en häck, tills de, till slut, nådde…

…ett fallfärdigt stall.

Många år senare skulle Gud sända en annan Budbärare med samma underbara budskap. Precis som Jona skulle han tillbringa tre dagar i fullständigt mörker. Men denna budbärare skulle vara Guds egen son. Han skulle kallas Ordet för han själv skulle vara Guds budskap. Guds budskap översatt till vårt eget språk. Allt Gud ville säga till hela världen – i en person.

Du förstår, Jesus visade folket att Gud alltid skulle älska dem – med en Gränslös, Oförstörbar, Oändlig och Evig Kärlek som Aldrig ger upp.

Så de behövde inte gömma sig mer eller vara rädda, eller skamsna. De kunde sluta springa ifrån Gud. Och de kunde springa till honom istället.

Som när ett litet barn springer in i sin pappas famn.

Mina barn, fem och sju år, älskar berättelsebibeln och de stunder då vi sitter ner tillsammans och läser ett kapitel är heliga. Varje kapitel är precis så kort att de orkar sitta still och lyssna koncentrerat, ibland vill de till och med läsa ett extra kapitel. Vilket är anmärkningsvärt och  ett gott betyg då de annars helst springer fram och tillbaka, står på huvudet och kivas sinsemellan när jag läser böcker för dem.

Det känns som att de verkligen förstår de många och stora gåtor och uppenbarelser i bibeln genom författarens enkla sätt att förklara. Även jag får en och annan tankeställare. Författaren lyckas klargöra mycket för mig som funderar över Jesu alla budskap genom en vuxens ögon, vuxna kan som bekant ibland krångla till saker mer än nödvändigt.

Måhända drog jag åt mig öronen en smula när jag läste inledningen och fick veta att författaren först och främst ser bibeln som en berättelse. Men samtidigt hävdar hon bestämt att Jesus är sann och viktigast av allt i bibeln. Av frukten dömer man trädet och känslan efter ett läst kapitel är att Jesus älskar just oss så väldigt mycket. Bättre budskap än så får man leta efter.

Är man ute efter en ordagrann, detaljrik och riktig skildring av bibeln får man vända sig till: Bibeln. Det här är inte bibeln, det är en berättelsebibel som fyller sitt syfte: att berätta om Jesus.

Kort sagt, berättelsebibeln ger läsaren och barnen ett enkelt sätt att lära sig mer om Jesus och ett sätt att knyta an Jesus till vardagens små händelser och situationer.

Berättelsebibelns eftersmak präglas av värme, glädje, kärlek, känslan av att finna rätt väg, komma hem och sist men verkligen inte minst: Jesus. Jesus som den han verkligen är, vår frälsare, vår bästa vän och vår älskade pappa.

Recenserat av Jessica Strömberg