Barn frågar om himlen & änglar

Titel: Barn frågar om himlen & änglar
Författare: David R. Veerman, Daryl J. Lucas, James C. Wilhoit, James C. Galvin, Rick Osborne
 
Förlag: Semnos Förlag

Barn frågar om himlen & änglar  är en bok sprängfylld med alla de frågor barn kan tänkas ställa om himlen, änglar, Jesus och den kristna tron. Ger den svar, skapar den diskussioner, passar den för alla barn, är den något för den kristna familjen? Det tar Kristen Förälder reda på i den här recensionen av Barn frågar om himlen & änglar.

Författarna gjorde en undersökning bland barn i åldrarna tre till tolv år. Vad undrar barn, vilka frågor ställer de om bibeln och tron? Efter samlande och sållande har författarna fått ihop 104 frågor, de frågor som ställdes av flest barn. I Barn frågar om himlen & änglar samlas alla 104 frågorna tillsammans med bibelns svar på frågorna.

Varje uppslag i boken består av en tecknad svartvit bild tillsammans med en fråga, följd av ett svar. Svaret består av en sammanfattning och förklaring av det som står i bibeln, skrivet av författarna. Till det kommer nyckelverser, besläktade verser, besläktade frågor och ibland även not till föräldrar.
Språket är översatt från engelska och det kan lysa igenom på sina ställen när man tittar på meningsuppbyggnad och ordval. Språket är förklarande med en personlig touch. Men ord som inkludera, förhärligad, avlidne, ofullkomlig och likväl exkluderar effektivt de allra minsta barnens förståelse.
Bibelverserna som följer med varje svar är ibland ett svar på själva frågan, ibland mer som ett svar på författarens förklaring av frågan. Men allt utgår ifrån vad just bibeln säger om de frågor som ställs.

Svaren har en uppmuntrande, lugnande och glädjande ton. Om det är författarna som arbetat på att formulera svar som är uppmuntrande istället för nedslående, eller om det kristna budskapet helt enkelt är glädjande och positivt är en fråga som kan besvaras genom det faktum att alla svar utgår ifrån vad bibeln säger om frågan.

Vid något enstaka tillfälle hittade jag dock svar som fick mig att smått tappa hakan. Men med ett gott skratt och en liten nypa salt kan man ta även meningar som denna:
Fråga: Varför tror vissa människor att träd, växter och djur har själar?
Svar: En del tror att växter och djur har själar därför att dessa människor är förvirrade. /… /

Jag började med att läsa ur boken för min nyss fyllda fyraåring. När jag läste själva frågorna tyckte hon det var väldigt spännande och ville absolut höra svaren. Men när jag läste den kanske lite väl förklarande texten tappade min fyraåring intresset och återgick till att hoppa omkring i huset. Det var likadant varje gång, hon orkade inte höra svarens alla utlägg. Och jag kan inte annat än hålla med henne, bitvis är språket tungt och onödigt invecklat.

Min sexåring däremot fick inte nog av vare sig frågor eller svar. Och han ville höra mer och mer tills jag själv inte orkade läsa mer. På grund av språket fick vi avbryta då och då för att förklara vad en del av orden betyder. Men min vetgiriga sexåring såg det endast som positivt att lära sig nya ord.

Min egen tolkning av det är att har man mindre barn är boken till mer nytta för föräldern än som högläsning för barnet. Vilken förälder har inte suckat och letat efter svar på alla de visa frågor små barn kan ställa. Att kunna bläddra i boken, bli inspirerad, hitta svar, hitta bibelord och hitta ett sätt att kunna diskutera frågan, för att sedan sätta svaren i egna ord precis på den nivå det egna barnet befinner sig i är guld värt.

Och för de med större barn. Låt boken ligga framme, och låt ditt barn hitta frågor de vill ha svar på, eller ta fram boken då och då för att få det perfekta verktyget till ett möte med ditt barn. Ett möte där tron får liv och diskuteras, där frågor kan få sina svar och där intresset för den kristna tron kan lockas fram. Och den bok som kan locka fram den kristna tron i familjen, den boken är värd varje litet öre och har sin plats i varje kristen familjs bokhylla.

Exempel på frågor från boken:

När vi kommer till himlen, kommer vi ha tovor i håret då?

Finns det några djur i himlen?

Hurdant är helvetet?

Hur fick änglar sina vingar?

När kommer Jesus tillbaka?

Varför tror vissa människor på spöken?

Ser änglar på TV?

Recenserat av Jessica Strömberg