Linn Maria Wågberg – mamma, sångerska och kompositör

”Det har varit tufft många gånger men barnen har tvingat mig att vara den jag i sanning är…”

Linn Maria Wågberg är sångerska, kompositör, textförfattare, speaker, producent och mamma till två pojkar.

Musik-karriären började så smått redan vid ett och ett halvt år då hon sjöng ABBA på sitt eget dop. Därefter har hon hunnit med europop-karriär i Sonicdreams, flera listettor, Asienturneér, två CD-album och dessutom reklam-musik.

I och med att hon blev mamma till två pojkar, Leo och Noel, fick karriären en vändning. Hennes barn inspirerade henne till ett helt nytt sätt att skriva och sjunga på.
Rakt från hjärtat började hon skriva personliga och vackra låtar till sina barn, låtar som fick ett otroligt gensvar. Fortfarande får hon dagligen förfrågningar om noter till låten ”Himlen måste sakna en ängel” från samlingen ”Kärlekssånger till ett barn” till dop.

2002 kom albumet ”Kärlekssånger till ett barn” ut,
2003 kom albumet ”Kärlekssånger till ett barn – Volym 2” ut,
2004 sammanställe Linn Maria skivan ”I väntans tider” för gravida,
2006 släppte Linn Maria sitt soloalbum ”Underbarn”,
Och i år har Linn Maria fullt upp med att skriva låtexter till en ny dopmässa 2008, och att skriva beställningsmusik till olika församlingar i svenska kyrkan tillsammans med kompositör Anders Skogh.

När jag först hörde Linn Maria Wågbergs låtar, närmare sagt ”Liten, ta hans hand” så kunde jag inte hejda en tår från att trilla på min kind. Sången, texten, rösten går rakt in i hjärtat och berör som få kan.
Utan att tveka kontaktade jag henne direkt, jag bara måste få veta mer om denna fantastiska människa!

Det hela resulterade i en rad frågor och svar som ger oss en inblick i Linn Marias värld. En värld fylld av musik och barn!

Hur går det att kombinera musikkarriär och föräldraskapet?
”Jag har den osedvanliga lyxen att styra väldigt mycket över min egen arbetstid. Det har varit räddningen sedan vi blev föräldrar. Jag har alltid lämnat barnen efter stressfria morgnar och kunnat hämta dem vid 15.30-tiden. På så sätt har vi fått mycket tid tillsammans.
Jag har svårt att förstå hur de föräldrar som båda jobbar heltid får ihop vardagen och orkar.
Svårigheten har i stället varit att vara föräldraledig. Med ett eget enmansföretag är det svårt att “stänga butiken” i ett och ett halvt år och sedan förvänta sig att alla uppdragsgivare återkommer. Jag har fått arbeta parallellt med att vara föräldraledig och det har ibland varit stressigt.”

Vad har du för framtidsplaner, vad händer i livet härnäst?
”Just nu hoppas jag på att få bli trebarnsmamma. Det skulle vara en fantastisk gåva att få uppleva ett barn till.
Sedan hoppas jag kunna fördjupa och fortsätta mitt skrivande till Svenska Kyrkan. Det känns som om jag äntligen hittat hem i mitt skapande genom de uppdragen.
I januari uppför vi en temamässa om dopet och vår egen doperinran och i mars en temamässa om en hembygd i Hälsingland. Mässan heter “…Så ock på jorden” och handlar om att se sitt eget paradis och himmelrike här där man lever och är.”

Hur har det varit att bli förälder?
”Att bli mamma förändrade mig i min djupaste kärna och tydliggjorde min förundran över livet. Det har varit tufft många gånger men barnen har tvingat mig att vara den jag i sanning är och dessutom har de älskat den personen helt villkorslöst. Genom dem har jag faktiskt lärt mig att tycka mer om mig själv.
Jag känner alla känslor starkare sedan de kom. Jag är mer glad när jag är glad, mer ledsen när jag är ledsen, oroar mig mer, älskar mer och så vidare. Jag är också oändligt mycket tröttare…”

Vad är det absolut bästa med att ha barn?
”Det bästa är att man får älska någon så oändligt mycket.”

Vad var det som fick dig att börja skriva sånger för och om barn?
”Jag har väldigt länge, sen jag var i yngre tonåren, uttryck mig i dikt och sångtext.
När jag blev mamma föddes ett starkt behov av att berätta mina känslor för mina barn. Sång och musik var bara det naturligaste sättet för mig att göra det på.”

Sjunger ni mycket hemma?
”Det är mycket musik i våra liv och har alltid varit men det är inte alltid som mina barn vill att jag sjunger för dem. Ibland säger min yngste son till mig att vara tyst när vi åker bil tex. “Jag ojkaj inte höja dig sjunga hela tiden mamma”. Och då får man försöka hålla tyst en stund…”

Vad betyder musiken för dig och din familj?
”Både jag och min man har sysslat med musik i hela våra liv och det var också genom musiken som vi träffades. Därmed betyder musiken väldigt mycket för oss. Musik är något som berikar livet och berör. Utan musik skulle allt bli bra mycket tristare.”

Vem är Gud och Jesus för dig? Berätta lite om din tro
”Gud för mig är den sanna och rena kärleken som är runtomkring oss, omsluter mig och finns inom mig.
Min äldste son refererade till Jesus som “mormors kompis” under sina första år. Min mamma hade nämligen en vacker Jesus-staty hemma och när han frågat vem statyn föreställde hade mormor svarat att “Det är Jesus, min kompis”. Därför var det ganska lätt att vidare förklara att det även var min sons kompis, min kompis och alla andras. Jag ser honom som en räddande vän som aldrig lämnar mig.
Tron har liksom slumrat i mig genom livet men det var inte förrän jag blev mamma som jag verkligen började hitta den på allvar. Jag brukar säga att är man inte troende innan man får barn så blir man det av att se ett barn födas. Idag är tron och kyrkan en viktig del av mitt liv.”

Har du några tips till andra föräldar hur man får in tron i vardagen med barn?
”Låt kyrkan och tron bli en naturlig del av livet. Gå på familjegudstjänster då och då, ta del av den fantastiska barnverksamhet som kyrkan ofta erbjuder.
Krångla inte till svaren på de frågor som barnen ställer. Svara bara på precis det de frågar om, kanske med en mening eller två. Mer behövs oftast inte.
Jag tror också att det är viktigt att inleda svaren med “Jag tror att…” och kanske sluta med “Vad tror Du?”. På så sätt stimulerar man barnen till egna tankar och låter dem hitta egna svar.”

På Linn Maria Wågbergs hemsida kan du ladda hem noter till hennes låttexter och lyssna på hennes låtar, läsa om hennes skivor, läsa referenser, och läsa vad som händer just nu för Linn.

 

Linn Maria Wågbergs hemsida

Lyssna på ”Liten, ta hans hand”

Kristen Förälder 2007