Att berätta för sina barn om just den Gud som finns i våra föräldrahjärtan.

Att uppfostra barn handlar om regler, gränssättning, kärlek, tålamod och att ge sina barn det de behöver. I den kristna uppfostran finns en till komponent i uppfostringsreceptet. Guds ord. Att berätta för sina barn om just den Gud som finns i våra föräldrahjärtan.

Bibeln uppmanar oss på flera ställen att berätta för våra barn om Gud, bland annat i 5Mosebok 6:4-7 och Psalm 78: 1-8 (se nedan). I femte moseboken uppmanas vi föräldrar att inte bara berätta, utan att tala om Gud hela tiden, från morgon till kväll, ute och inne. Puh, säger jag och undrar när jag ska hinna det mellan dagishämtningar, trotsepisoder och matlagning? Men å andra sidan handlar det nog mer om att Guds ord ska genomsyra hela tillvaron och inte att man ska stå och rabbla bibelverser tills halsen rosslar. Men hur får man Guds ord att genomsyra hela tillvaron? Av egen erfarenhet löser det sig av sig självt. Man behöver inte tvinga på barnen Guds ord på något vis. Barn är frågvisa små varelser och frågar gärna av ren nyfikenhet. Är vi föräldrar troende märks det. Bibeln kanske ligger framme, vi kanske går till kyrkan, diskuterar det då och då, ber godnatt-bön för barnen, lyssnar kanske på lovsång ibland. Barnen märker och frågar om det. Varför tror du på Jesus? Hur ser Jesus ut? Varför gör han mig inte frisk från förkylningen? Får jag vingar om jag kommer till himlen? Måste man verkligen gifta sig innan man har sex bara för att man är kristen? Vem är den Helige Anden? Svarar vi på frågorna kommer det fler frågor. Vi fortsätter berätta om Gud och Jesus, vid matbordet, på promenaden till dagis, vid fredags myset, vid läxorna. Samtalet är igång, tankar är väckta och Guds ord har fått en plats i tillvaron.

5 Mosebok kapitel 6, vers 4-7 Hör, Israel! Herren är vår Gud, Herren är en. Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft. Dessa ord som jag i dag ger dig skall du lägga på hjärtat. Du skall inpränta dem i dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du är ute och går, när du lägger dig och när du stiger upp.

Psalm kapitel 78, vers 1-8 Lyssna, mitt folk, till min undervisning, hör vad jag har att säga! Jag vill yppa visdomsord och tyda det förgångna. Vad vi har hört och lärt känna, vad våra fäder berättade för oss, vill vi inte dölja för våra barn. Vi skall berätta för kommande släkten om Herrens ära och hans makt och om de under han gjort. Han gav sina bud åt Jakob, stiftade en lag åt Israel, där han befallde våra fäder att undervisa sina barn, så att det blev känt för kommande släkten. Och barnen som föddes skulle berätta det för sina barn. De skulle sätta sin lit till Gud och aldrig glömma hans gärningar utan hålla hans bud och inte bli som sina fäder, ett trotsigt och upproriskt släkte, ett opålitligt släkte utan trohet mot Gud.