Trading Spaces

Det finns ett populärt amerikanskt TV-program som heter ”Trading Spaces.” Idén med programmet går ut på att grannar byter hem med varandra under en dag och under den här dagen inreder de ett rum i varandras hus. För det mesta lyckas paren, tillsammans med en designer, med att fånga husägarens stil och smak när de inreder. Ibland gör de inte det.

  Det är inte lätt att ta sig in i huvudet på en annan människa, att veta vad han eller hon tycker om eller tycker illa om. Det upptäcker du säkert varje jul när du är ute och letar efter de perfekta julklapparna till dem du bryr dig om. Du köper saker du hoppas att de kommer att tycka om, eller om de har skrivit önskelistor kanske du väljer att köpa saker som står på dem.

  Men ändå, att köpa julklappar till familjemedlemmar eller att inreda en grannes hus är lätt som en plätt jämfört med att försöka ta sig in i huvudet på en fullständig främling. När det handlar om någon du känner kan du ändå ha en viss aning, även om den är svag, om den personens favoritfärg, klädstil, och så vidare. Men, om det handlar om någon du inte vet någonting om alls, hur i hela världen ska du då kunna avgöra vad han eller hon tycker om? Du är i ett väldigt svårt läge.

  Att döma människor utan att veta allt om deras omständigheter eller veta hur de tänker och känner är precis lika svårt och därtill arrogant. Du kanske kan se situationer på ytan, men för att förstå varför människor agerar som de gör, säger de saker som de säger, och känner som de känner, krävs lite mer information än så.

Oftast har vi inte den informationen. Vi har den inte alltid om de som står oss nära och ännu mindre om fullständiga främlingar. Bara de och Gud har den informationen. Det är därför han har sagt till oss att vi ska lämna dömandet till honom. Han har alla fakta om situationen och om personerna ifråga.

  Han vet deras bakgrund, deras drömmar, och deras rädslor, och han har hört alla de böner de har bett i hemlighet. Han är den som är mest lämplig att döma deras handlingar, för han är den ende som vet hela historien.

  ”Trading Spaces” är ett populärt TV-program. Men, tills vi verkligen kan byta plats med människan vi dömer kommer vårt dömande alltid att vara lite skevt. Guds dömande är inte det. Det är alltid korrekt, det är alltid rättvist, och det är alltid med tanke på vad som är bäst för människan.

 

Tankar att fundera på:

Tänk på en människa som du vet att det pratas mycket om bland dina vänner, din familj eller i kyrkan. Tror du att det skulle kunna vara möjligt att det finns saker med den här människan som ni inte har en aning om?

Vem vill du helst ska döma dig? Gud eller någon som inte vet någonting om dig?

 

Dagens dekal:

Om du går en kilometer i någon annans skor
vill du snart hellre ha tillbaks dina egna.

 

Ord att stå på:

”Och klart är att ingen blir rättfärdig i Guds ögon genom lagen…”
Galaterbrevet 3:11

 

Hej igen, Gud…

Tack Gud, för att du är en rättvis och kärleksfull domare.

Martha Bolton
Vem har lagt citroner bland Andens frukter?
KM & Bornelings