Plantera liv

Min son har ett grönsaksland i vår trädgård. I år har han planterat tomater, gurkor, blomkål, kål, rädisor, spenat, aubergine, och ärtor. Han vattnar sina plantor varje kväll och drar direkt upp minsta ogräs som letar sig upp ur jorden.

  Häromdagen när jag var i mataffären köpte jag en vattenmelon som såg nästan exakt ut som en enorm gurka. Den var avlång och liksom lite randigt grön.

  På vägen hem slogs jag av en rolig tanke. Jag skulle kunna smyga mig in i trädgården och lägga vattenmelonen i landet bredvid gurkorna. Sedan, när det blev dags för min son att vattna sina plantor, skulle han tro att en av hans gurkor hade vuxit sig rekordstor över natten!

  Jag skrattade redan när jag körde in på garageinfarten. Jag tog vattenmelonen ur bilen och gick runt till grönsakslandet på baksidan av huset och lade vattenmelonen snyggt vid gurkorna. Sedan gick jag tillbaks till framsidan av huset och in genom ytterdörren.

  ”Hur mår dina grönsaker idag?” frågade jag efter att ha packat upp alla matvaror och satt in dem i kylskåpet.

  ”Tack för att du påminde mig,” sa han, och började gå mot bakdörren. ”Jag behöver gå och vattna.”

  Hela familjen stod vid fönstret och tittade på medan han gick bort till sitt grönsaksland. Han stannade, tittade en gång, tittade två gånger, insåg sedan att det var en vattenmelon, och brast ut i skratt.

  Naturens lagar är ganska bestämda. Om du planterar gurkor kommer du inte att få vattenmeloner. Gröna bönor kommer inte att växa på en tomatplanta, och blomkål kommer inte att växa på kålplantor. Det du sår kommer du att skörda. Så enkelt är det.

  Paulus berättar för oss i Galaterbrevet att vad vi än sår i livet kommer det att vara det vi skördar. Om vi sår bra saker kommer vi att skörda bra saker. Om vi sår kärlek, kommer vi att skörda kärlek. Om vi sår förståelse, kommer vi att skörda förståelse. Om vi sår fred, kommer vi att skörda fred.

  På samma sätt, om vi sår avundsjuka, kommer vi att skörda avundsjuka. Om vi sår oförlåtelse, kommer vi att skörda oförlåtelse. Om vi sår hat, kommer vi att skörda hat. Det vi planterar är det som kommer att växa. Så enkelt är det.

 

Tankar att fundera på:

Vilka slags frön tror du att du sår i livet?

Kan du minnas ett tillfälle då du hoppades på att få ett annat resultat av det du ”planterade”? Vad lärde du dig från den händelsen?

 

Dagens dekal:

Det finns inga överraskningar i livets trädgård.

 

Ord att stå på:

”Låt inte bedra er, Gud lurar man inte: vad man sår får man också skörda.”

Galaterbrevet 6:7

 

Hej igen, Gud…

Gud, hjälp mig att så bara det jag vill se växa.

 

Martha Bolton
Vem har lagt citroner bland Andens frukter?
KM & Bornelings