Hat är inget vidare

Har du någonsin hatat någon? Riktigt hatat någon? Den personen kanske sårade dig. Han eller hon kanske sårade din familj. Kanske han eller hon var så elak man kan vara och kanske du inte alls förtjänade det. Du kanske känner att du har all rätt i världen att hata den här personen. Kanske känner du så att hata den här personen är det enda du kan göra efter vad han eller hon har gjort.

  Men då kom Jesus…

  Jesus ser annorlunda på hat. Han berättar för oss att när någon sårar oss, måste vi be för den personen. Inte hata. Inte hämnas. Be. Det är ganska revolutionerande, eller hur? Att be för våra fiender. Tänk er det!

  Fast, det är att be oss om det omöjliga, eller hur? Hur kan han förvänta sig att vi ska be för den människan som var så elak mot oss? Hur kan han be oss att be för någon vi överhuvudtaget inte tycker om? Hur kan vi be för någon som inte förtjänar våra böner?

  Ja, Jesus sa inte att det skulle bli lätt. Han sa bara till oss att göra det. Men det är viktigt att komma ihåg att Jesus inte sa till oss att låtsas som att det som hände aldrig hade hänt. Vi vet att det har hänt. Den andra personen vet att det har hänt. Och Gud vet att det har hänt. Att gräva ner huvudet i sanden får oss inte att må bra. Att känna smärtan och ge den till Gud får oss att må bra.

  Gud känner till och bryr sig om varenda en av våra smärtor. Vi kan inte dölja dem för honom. Men han vill ändå att vi pratar med honom om situationen. Han vill att vi ska veta att han förstår precis vad vi går igenom. Glöm inte, folk var elaka mot honom också. Han har känt många av de känslor vi känner, och han vill uppmuntra oss och hjälpa oss genom vad det än är vi går igenom. Men han kan inte göra det såvida vi inte pratar med honom om det.

  Be för våra fiender? Om vi började göra det skulle inte bara hatet försvinna, utan också smärtan.

Tankar att fundera på:

Känner du hat mot någon i ditt liv?

Även om du känner att du är i din fulla rätt att hata den personen, tror du att Jesus kanske vill att du pratar med honom om det, så att helandet kan påbörjas?

 

Dagens dekal:

Att ha med hat på sjön
kommer alltid få båten att sjunka.

 

Ord att stå på:

”Vad köttet ger är lätt att se … fiendskap.”
Galaterbrevet 5: 19-20

 

Hej igen, Gud…

Jag vet att du inte ber mig att vara en dörrmatta för mina fiender, Gud. Bara att vara en vän.

Vem har lagt citroner bland Andens frukter?
Martha Bolton
KM & Bornelings