Håll er borta!

Har du någonsin valt att försätta dig själv i försvarsläge? Om du inte känner något så kan det inte göra ont så du stänger ner och sätter upp en mur runt dina känslor. Det fungerar… men bara till en viss gräns.

Ingen av oss njuter av att få våra känslor trampade på, eller att bli behandlade som en dörrmatta. Vi tycker inte om att skvallras om, ljugas om, eller att bli ignorerade, särskilt inte om det händer gång på gång. Så en skyddande mur låter som en bra idé, eller hur? Det är ju trots allt vad de forntida städerna brukade göra för att skydda sig.

Problemet är bara att samtidigt som murarna skyddar mot de elaka, okänsliga, och oförskämda människorna i ditt liv kan den också stänga ute trevliga människor. Du får aldrig veta hur mycket de kunde ha älskat dig, eller hur mycket de älskar dig, om du aldrig sänker murarna så att de kan komma in.

Det är inte helt enkelt förstås. I samma ögonblick som du sänker dina murar kan mobbarna komma rusande tillbaks för att fortsätta med sina elakheter. Det är ändå värt att ta risken. Du kan till och med märka att du känner dig lite starkare, att du har lite lättare för att försvara dig, varje gång du sänker de där murarna.

Så om du har byggt en del murar för att skydda dig själv från vissa människor, kom ihåg att samma murar kan hålla ute vänner också – nya vänner som kanske tvekar inför att klättra över murarna, och gamla vänner som antagligen inte ens hade någonting med murarnas resning att göra.

Ta ner de där murarna, en sten i taget, släpp in kärlek och lär dig att sätta rimliga gränser, så kommer det inte att dröja länge förrän du kan hantera vem som helst som kommer in i ditt liv.

 

Tankar att fundera på:

Har du byggt en mur för att skydda dig mot någon?

Tror du att din mur kan göra så att du går miste om annan, bra vänskap?

 

Dagens dekal:

Murar är inget bra verktyg för att skaffa nya vänner.

 

Ord att stå på:

”Var är er hänförelse nu?”
Galaterbrevet 4:15a

 

Hej igen, Gud…

Gud, hjälp mig att komma ihåg att jag inte behöver vara en dörrmatta, men att jag heller inte behöver bygga ett fort runt mina känslor.

Vem har lagt citroner bland Andens frukter?
Martha Bolton
KM & Bornelings