Förutsägbar oförutsägbarhet

Livet är oförutsägbart. Den 17:e januari, 1994, vaknade invånarna i San Fernando Valley, i södra Kalifornien, av ett våldsamt skakande från en enorm jordbävning. Jag var en av dem. Det var inte ett roligt sätt att vakna på. Sextioen människor dödades och över 8000 skadades. Det var en helgdag, Martin Luther Kings födelsedag. De flesta hade planerat att ta sovmorgon den dagen, men så blev det alltså inte. Det hela skedde utan förvarning, jordbävningen bara satte igång. Marken skakade. Byggnader föll. Bränder utbröt. Folk skakades. En del dog, däribland en svägerska till en av våra vänner som dog när ett trevåningshus i Northridge kollapsade och helt och hållet begravde bottenvåningen.

  Exakt ett år senare drabbade en ny jordbävning, som mätte 7,2 på richterskalan, Japan, och dödade 5100 och skadade nästan 27000 människor. Återigen helt utan förvarning.

  1974 inträffade ett ”supertornadoutbrott” som påverkade hela tretton stater i USA. Dessa tornados dödade 330 människor. Det är det hittills värsta tomadoutbrottet i amerikansk historia. De 330 människorna som dog hade ingen aning veckan innan om att deras liv skulle vara över om bara sju dagar.

  Översvämningar och stora mängder forsande lera slog till mot södra Kalifornien 1969, och dödade över 100 människor, och översvämningen av Loveland, Colorado, 1976, dödade 139. Det har inträffat många översvämningar både före och efter dessa som också har skett lika plötsligt.

  Orkanen Hugo tog 71 liv 1989 när den slog till mot både South- och North Carolina. 1993 dödades 47 människor när ett tåg, med slutdestination Miami, spårade ur på en försvagad bro och dök rakt ner i en flod.

  Tänk nu efter var du var någonstans när de där terroristerna flög de passagerarfyllda flygplanen in i World Trade Center i New York. Vad tänkte du på bara ögonblicket innan det hände? Tänkte du någonsin tanken att någonting så hemskt skulle kunna hända i världen? Självklart inte. Det var otänkbart. Ofattbart.

  Livet är oförutsägbart. Vi vet inte från en minut till nästa vad som kan hända i vår värld, i våra skolor, eller i våra familjer. Medan vi är upptagna med att förbereda oss på den nära förestående bortgången av vår mormor kan vår kusin vara med om en bilolycka och få livshotande skador. Medan vi stressar över vårt kommande historieprov kan vår bästa vän bli allvarligt sjuk och hela våra liv kan ändras på ett ögonblick.

  Betyder detta att vi borde gå omkring och vara deprimerade och rädda hela tiden, eftersom vi vet att någonting hemskt skulle kunna hända när som helst?

Absolut inte!

  Varför? För att vi har en Gud som har kontroll på världen och allt som sker i den. Ingenting sker som en överraskning för honom. Han har lovat att han ska vara med oss varje minut, varje dag, vad som än händer i våra liv.

  Livet är oförutsägbart. Gud är beständig.

 

Tankar att fundera på:

Har du nu någonsin varit med om att dina noggrant uttänkta planer har gått i stöpet på bara ett ögonblick?

Varför tror du att Gud tillåter livet att vara så oförutsägbart?

 

Dagens dekal:

Välsignad försäkran är vår välsignade försäkring.

 

Ord att stå på:

”Men andens frukter är … frid.”

Galaterbrevet 5:22

 

Hej igen, Gud…

Med alla de osäkerheter som finns i detta liv, är hos dig, Gud, det enda ställe jag kan placera min tillit.

 

Vem har lagt citroner bland Andens frukter?
Martha Bolton
KM & Bornelings