Den lilla hamstern

SEDAN GANSKA MÅNGA år tillbaka känner jag en tjej som har en del psykiska problem. I övre delen av tonåren bodde hon på ett gruppboende tillsammans med några andra som hade en liknande problematik. Efter ett par år stängde gruppboendes och flickan fick flytta in i en alldeles egen lägenhet. Jag var och hälsade på henne några månader efter det att hon flyttat, tjejen visade mig runt i den nya bostaden med alla dess moderniteten. Köket var nytt med spis, kylskåp och frys, hon hade fått en helt ny musikanläggning och en alldeles ny Tv med knivskarp bild och ett fantastiskt ljud. Stolt gick hon runt och visade mig allt fint och flott som plötsligt blivit hennes. Hela lägenheten var snygg och välordnad. Egentligen fanns det bara en sak som fattades. Det kändes att flickan var så väldigt ensam.

Det gick någon månad och plötsligt ringde hon upp igen.

Du kan väl komma och hälsa på mig, sa hon. jag har skaffat mig något som du bara måste få se!

Det gick ett par veckor och så ringde jag på hennes dörr igen. Glatt vinkade hon in mig i lägenheten.

Skynda dig, ropade hon ivrigt. jag har blivit sambo. Du måste få se min nye pojkvän.

Lite undrande sökte jag mig in i den lilla lägenheten. I hallen fanns ingen sambo, inte heller i vardagsrummet. När vi sedan kom ut i köket fick jag syn på buren med sågspån och den lilla upp- och nervända pappkartongen. Flickan lyfte upp lådan. Där, inborrad bland sågspånen, låg en liten förskrämd hamster. jag satte mig på huk och tittade på det lilla husdjuret.

Så gullig han är, utbrast jag. Vad roligt att du skaffat dig en hamster. Det måste vara jättemysigt att få kela med honom?! Nä, svarade hon avmätt. jag tror inte han tycker om mig. Han bits och rivs när jag kommer för nära.

jag såg sorgset på henne.

– Det var ju inte så kul, utbrast jag. Att inte kunna kela med sitt eget husdjur.

Ah, sa hon, det gör inte så mycket. Det var inte därför jag skaffade honom.

Vad ska du då med en hamster till? frågade jag. Om du inte får kela med honom?

Hon satte sig ner på en av köksstolarna bredvid.

När jag kom till den här lägenheten blev det väldigt ensamt. Ingen sa till mig när jag skulle gå upp på morgonen och ingen brydde sig om ifall jag kom hem på kvällen. Då tänkte jag att jag behövde ha någonting som behövde mig. Något som gjorde att jag var tvungen att gå upp på morgonen och som inte skulle klara sig ifall jag inte kom upp. Något som väntade på mig om kvällarna och som inte skulle klara sig om jag inte kom hem. Hamstern behöver mig. Han skulle dö om jag inte fanns. Det var därför jag skaffade honom.

Försiktigt böjde hon sig fram och strök det lilla skygga djuret över ryggen.

– För mig räcker det att veta att han behöver mig, sa hon. Det var just det jag kände att jag behövde.

jag satt på huk framför hamsterburen med en sällsam känsla av att den psykiskt sjuka flickan sagt någonting väldigt viktigt om livet. Givetvis behöver man varken vara ensam eller sjuk för att känna så. jag tror att varenda en av oss människor behöver ha någonting som behöver oss, något eller någon som ger oss anledning att gå upp på morgonen och som inte klarar sig om vi inte fanns, något som ger oss anledning att komma hem på kvällen och som längtar och vill att just vi ska komma. Vad det är som behöver oss måste få skifta mellan olika människor, och kanske också under olika perioder av våra liv. Men själva tanken, behovet av att vara behövd, följer oss. Vi behöver alla en påtaglig anledning att leva och fortsätta leva. Utan detta förlorar vi något av drivmedlet för vår färd. Om vi inte hittat någonting annat får vi nog åka iväg och skaffa oss en liten hamsterpojke, vi också. För något behöver vi ha, någonting som behöver oss!

 

Bibeln – GT JESUS SYRAKS VISHET 6:14-15
En trogen vän är ett starkt värn. Att finna en sådan är att finna en skatt. En trogen vän är ett omätligt värde, en tillgång som inte kan vägas på våg.

Bibeln  – NT 1 KOR I2:24b-26
När Gud satte samman kroppen lät han de ringare delarna bli särskilt ärade, för att det inte skulle uppstå splittring inom kroppen och för att alla delarna skulle visa varandra samma omsorg. Lider en kroppsdel, så lider också alla de andra. Blir en del hedrad, så gläder sig också alla de andra.

Fundera vidare
Om du tänker efter – vad har du för ansvarsområden, sådant som inte skulle fungera om du inte gjorde det? Hur kom det sig att du fick det här ansvaret – valde du det eller gavs det åt dig? Är det viktigt att ha någon eller något som behöver oss?

Ibland kan det bli för mycket krav och alltför många ”måsten” – hur får man balans? Hur lär man sig slappna av mitt i allting? Vad kan få dig att koppla av?

Vad säger man till den som känner sig utbränd av för mycket krav? Vad säger man till den som inte känner sig behövd av någon? Vilken tror du är lättast att möta? Vem är lättast att hjälpa?

Psalm SVPS 2-217
0 du som ser, o du som vet, vart stackars väsens hemlighet, som också vet, långt mer än jag, mitt väsens natt och dag,

tag allt jag äger i din hand, bränn slagget med din renhets brand och låt mig leva i ditt land, min Fader och min Gud.

Om än den väg som för till dig, är smärtornas och dödens stig, så lär mig vilja, Gud, ändå den tunga vägen gå.

Den gång du viskade ditt: Bliv, du ville mening i mitt liv. Din mening i mitt väsen skriv, min Fader och min Gud.

 

Bön GUSTAF WINGREN

Herre min Gud och Fader. Du känner mig helt. Du vet vad jag kan och var gränsen går för min förmåga. Ge mig glädjen att ha en uppgift som tar i anspråk allt gott du har utrustat mig med. Låt mig få den uppmuntran jag behöver för att kunna utföra det som du vill ha utfört genom mig. Ge mig självförtroende, så att jag kan samarbeta. Hjälp mig ta emot livets ofrånkomliga växlingar, så som jag tar emot solsken och regn, dag och natt. Låt mig lugnt acceptera att jag inte är världens centrum, utan en bland många. Gud, välsigna mig så att mitt liv bär frukt.

 

Citat
Gå aldrig sysslolös ens om du är rik
Pittakos

Om man totalt vill bryta ner en människa så behöver man bara göra hennes arbete meningslöst.
FJODOR DOSTOJEVSKIJ

Jag står inför dig, Gud, som en springpojke och väntar på vart du ska skicka mig.
CHASSIDISM

Under ytan II
Torgny Wirén
Cordia