Bakom kulisserna

Henry Wadsworth Longfellow sa en gång, ”Tro mig, varje hjärta har sin hemliga sorg som världen inte känner till; och ofta kallar vi en man kall när han bara är ledsen.” Med andra ord uttryckt, den gamla surpuppan på bensinmacken kan genomgå en oönskad skilsmässa; servitrisen som var tjurig mot dig när du åt middag kan ha ett barn som ligger på sjukhus; och den där läraren som inte har lett på hela terminen kan vara mitt i en cancerbehandling. Vi vet inte vilka utmaningar människor möter i livet. Allt vi ser är symtom. Alltför ofta drar vi felaktiga slutsatser.

 ”Kära nån, vilken surpuppa!”
”Vad är det med honom?”
”Fy, vilken otrevlig människa!”

  Servitriser, lärare, affärsbiträden, vaktmästare, den där tjuriga ägaren av videobutiken i stan, till och med din församlingsledare, alla har de privata områden. De utför sina jobb så gott de kan, men om de inte är så trevliga som du tycker att de borde vara, försök att tänka dig möjligheten att det kan vara så att någonting annat pågår i deras liv.

  Att inte vara dömande innebär att ge andra människor lite utrymme att vara som de är. Gud vill  att vi ska vara förstående inför andras eventuella svårigheter i livet. Han vill att vi ska försöka få en glimt av deras hjärtan, hjärtan som han själv ser så tydligt.

 När Jesus stötte på kvinnan vid brunnen och kvinnan som hade varit otrogen, hakade han inte upp sig på deras dåliga beslut. Han kände för dem för han såg sorgsenheten i dem. Han visste att det låg mer bakom. Han visste att de behövde någon som kunde påminna dem om deras värde, någon som kunde tala om för dem att de var bättre än vad de nöjde sig med.     Alltför ofta ser vi inte det Gud ser i människorna runt omkring oss.

 • Vi ser deras oartighet. Gud ser deras tomhet.
 • Vi ser deras ilska. Gud ser deras besvikelser.
 • Vi ser deras hat. Gud ser deras smärta.
 • Vi ser deras tuffhet. Gud ser deras rädsla.
 • Vi ser deras omoral. Gud ser deras brist på självkänsla.
 • Vi ser deras behov av uppmärksamhet. Gud ser deras rop på hjälp.
 • Vi ser deras hänsynslöshet. Gud ser deras osäkerhet.
 • Vi ser deras envishet. Gud ser deras desperation.
 • Vi ser deras svaghet. Gud ser deras styrka.
 • Vi ser deras misstag. Gud ser deras möjligheter.
 • Vi ser deras förflutna. Gud ser deras framtid.

Tankar att fundera på:
Tänk på någon i ditt liv som har varit sur eller elak mot dig på sista tiden. Tror du att det kan pågå något annat i den personens liv som får honom eller henne att bete sig på det viset?

Personliga prövningar är inte någon ursäkt för att bete sig illa mot andra människor, men tror du att du kan ge den här människan lite utrymme, nu när du vet att det kan ligga mer bakom situationen än du känner till?

Dagens dekal:
Många människor ropar på hjälp utan att säga ett endaste ord.

Ord att stå på:
”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag.” Galaterbrevet 6:2

Hej igen, Gud…
Hjälp mig, Herre, att se andra människors smärta och inte bara deras smärtsamma beteende.

Vem har lagt cirtoner bland Andens frukter?
Martha Bolton
KM & Bornelings