Att växa med uppgiften

Jag har aldrig lyckats glömma kanelbullarna från kafeterian på min gymnasieskola. De är de bästa jag någonsin har smakat. Det är alltid gott med kanelbullar, men andra bullar blir aldrig detsamma som mina gymnasiekanelbullar.

  Min man hittade ett recept en gång på kanelbullar som nästan såg ut som de där gymnasiebullarna, men när han bakade dem gick någonting galet. Jag tror att han överdrev lite med jästen, för varje bulle blev stor som ett litet bildäck. Det var som hämtat från en science fiction-film: ”Spring för livet! Bullarna kommer!”

  Jäst är en intressant ingrediens. Det är så effektivt att man oftast bara behöver väldigt lite av det när man bakar. Bara jättelite är nog för att få kakor att resa sig, bullar att växa och muffins att fylla ut formarna. Bibeln berättar det för oss. Du kanske inte visste att det finns baktips i bibeln? Det gör det. Här i Galaterbrevet.

  Det Paulus vill säga med denna bakparallell är – precis som det bara behövs lite jäst för att få en hel deg att svälla, behövs det inte många bra eller dåliga handlingar för att påverka en situation heller.

  Med andra ord, lite godhet räcker långt, lite uppmuntran, lite positivt tänkande, lite förlåtelse, lite barmhärtighet, lite välvilja, lite kärlek.

  Lite motarbetande räcker också långt. Precis som lite hånfullhet, lite elakhet, lite nedvärderande, lite negativa påpekanden, och lite bitterhet.

  Vill du ha en platt kaka? Muffins som bara är lite på botten av formarna? I så fall, visst, skippa jäsmedlet. Men om du vill baka som en riktig sockerbagare är det bäst att du använder lite jäst.

  Vill du ha en positiv inverkan på någons liv? Ta ett kryddmått välvilja, lägg till en tesked barrnhärtighet, och när du ändå är igång, knåda in lite förlåtelse och kärlek också.

 

Tankar att fundera på:
Har du någonsin varit med om att någon har tillfört barmhärtighet eller uppmuntran till ditt liv?
Räckte lite grann långt?

Dagens dekal:
Den lilla mängd du har
+ den stora mängd Gud har
= allt du behöver.

Ord att stå på:
”Lite surdeg och hela degen jäser.
Galaterbrevet 5:9

 

Hej igen, Gud…
Gud, hjälp mig så att jag aldrig glömmer hur viktigt det är med en liten dos av godhet.