Vi kan inte själva skapa syre

Vi människor måste ha syre för att leva. Syret finns i den luft vi andas. När vi andas in, kommer syret ner i lungorna och därifrån ut i blodet. Blodet transporterar syret ut till cellerna som ska använda det för att kunna arbeta. När vi springer eller cyklar använder vi syre. Vi behöver också syre för att tänka och känna. Men vi kan inte själva tillverka syre. Syret kommer från bl a växterna. Vi är alltså beroende av att någon tillverkar syre.

I Guds rike är evangeliet det syre som vi ska leva av. Liksom vi måste andas in syre för att kunna leva som människor, måste vi ”andas in” evangeliet — alltså lyssna till det och ta emot det — för att leva som kristna människor. Evangeliet är budskapet från Gud om vad han har gjort för oss. På samma sätt som att syre inte är något vi själva kan tillverka, är inte heller evangeliet något vi själva kan åstadkomma. Gud måste ge oss evangeliets luft att leva i. Det ger han oss genom Bibelns ord.

Redan Adam och Eva blev lovade en Frälsare som ville göra allt gott igen. Det löftet är också för oss. Att höra om det eller tänka på det är som att andas och få syre i lungorna. Allt som står i Gamla Testamentet om vad Gud har gjort för oss är som syre för oss. Ett annat hälsosamt ord är detta: Herren är min herde, mig skall inget fattas. (Psalt 23:1)

Evangeliet är ändå tydligast i Nya Testamentet. Här skapar Gud syre i stora mängder. Evangeliet handlar inte om vad vi ska göra för att komma in i Guds rike. Det handlar om vad han har gjort när han sände Jesus till oss. När vi läser om Jesu omsorg om människorna på den tiden, får vi räkna med att han har samma omsorg om oss i dag. När vi hör vad han måste lida, så ska vi veta att det var för oss han gjorde det. När vi hör om allt det goda som Gud lovar oss, så låt oss inte stänga in det inom oss själva, som vi stänger inne syret i lungorna. Jesus säger: Den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut. (Joh 6:37)

Så härligt att vi kan få andas in evangeliets syre!

 

Ge vidare!
Carsten Hjort Pedersen
BV-förlag