Vem har makten?

Människor vill gärna veta vem som är starkast eller vem som har mest makt. Tävlingscyklister kämpar om vem som är bäst i cykling. I VM i fotboll kommer man fram till vem som är bäst i världen i fotboll. Så är det också i alla andra idrottsgrenar.

  Människor har alltid försökt få makt över andra. Man har försökt avgöra vem som är starkast när det gäller att föra krig eller undertrycka varandra. Sådant har fört många olyckor med sig. Men också på mera fredliga sätt försöker man få makt över andra. Affärerna konkurrerar om makten. Industrierna gör det och politikerna likaså.

  Men det är ingen som har makt över allting och ingen kan bevara makten för evigt. För ingen ska leva för evigt. Jo, det finns en som ska leva för evigt. Han är därför också den ende som kan säga: ”Mig är given all makt i himmelen och på jorden.” (Matteusevangeliet 28:18.) Det är Jesus som säger så. Hans makt gäller på hela jorden och i alla tider.

  Men han använder sin makt till något helt annat än att bli bäst i cykling eller fotboll. Han använder inte sin enorma makt till att tjäna flest pengar eller göra största möjliga succé. Jesus använder sin väldiga makt till att frälsa människor. Hans makt är kärlekens makt. Han använder sin makt till att ha omsorg om dig och mig och alla människor.

  Men det är inte alltid lätt att få syn på Jesu makt. Han dog på ett kors och uppstod från graven utan att särskilt många såg det. Han for till himmelen och är osynlig i dag. Men han har ändå all makt. När han levde på jorden kunde man se hur han besegrade döden, djävulen och synden. Också i dag kan man se hur han med sin kärlek drar människor in i sitt rike. Och hans makt kommer en gång att synas, den dagen han kommer tillbaka för att döma levande och döda.

 

Ta emot det eviga livet!
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag