Ryck upp dig och tag emot!

Det sitter en man med kortbyxor och bar överkropp på inlandsisen på Grönland. Det är mulet och 15 minusgrader. Om mannen rycker upp sig ordentligt kan han kanske låta bli att visa att han fryser. Men han kan inte rycka upp sig så mycket att han kan låta bli att frysa. För vi kan inte ändra vår natur genom att vi rycker upp oss.

I vissa situationer är det nödvändigt att rycka upp sig. Om du har ovanan att svära, måste du öva dig att sluta. Om du frestas till att ljuga måste du öva dig att tala sanning i stället. Det gör du inte genom att förneka att du har lätt för att ljuga. I stället måste du erkänna det och öva dig att tala sanning. Bibeln säger: ”Ljug inte för varandra.”

Detta ska du göra av hänsyn till andra människor. Det är nämligen bäst för dina kamrater, föräldrar och lärare att du inte ljuger för dem. För resten, det är bra för dig själv också. Du får det bättre med andra människor om du talar sanning.

Vi ska alltså öva oss i att låta bli att synda. Men samtidigt ska vi ha klart för oss att vi inte blir förändrade. För vi kan inte rycka upp oss så att vi blir syndfria människor. Synden är något vi är födda med. Den är en del av vår natur.

Därför säger Bibeln i Joh 3:5-7 att vi måste födas på nytt för att bli Guds barn. Vi måste få en ny natur vid sidan av den syndiga naturen. Det sker inte genom att vi rycker upp oss utan genom att vi tar emot. Det sker inte genom att kämpa mot frestelsen utan genom att tro på Jesus. Att bli född på nytt är något Gud gör när vi tar emot Jesu frälsning och kärlek. Det kostar dig inte något. Men det kostade Jesus allt.

Lusten till att svära och ljuga finns där kanske ständigt. Men när du är ett Guds barn har du också lust att ta upp kampen. Vi måste alltså ta emot Guds frälsning — helt gratis — för att kunna ta upp kampen mot synden.

 

Ge vidare!
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag