Nu är den min!

Peter var en pojke på 11 år. Han var duktig på att tälja i trä. De senaste två månaderna hade han arbetat på en båt som var nästan en meter lång. Pappa hade hjälpt till med att sätta på köl, och mamma hade sytt de vita seglen. Nu var båten äntligen färdig och skulle provas i den närliggande sjön, som var ganska stor.

  Peter satte stolt båten i vattnet. Vinden fyllde seglen, och kölen höll den upprätt. Den seglade längs stranden av sjön. Peter lät den göra fyra-fem turer fram och tillbaka. Men plötsligt vände vinden och drev båten ut mot mitten av sjön. Peter sprang efter i det grunda vattnet men — för sent! Han kunde inte nå den. Hjälplös stod han och såg båten bli till en liten vit prick, innan den försvann för hans ögon.

  Peter blev mycket ledsen. Det var ju inte vilken båt som helst. Det var hans egen båt som var borta.

  Tre veckor efter den olyckliga seglatsen var Peter med sin pappa i stan. De kom förbi affären där de sålde begagnat och ställde sig att titta på alla sakerna i skyltfönstret. Med ens blev Peter alldeles stel. Där i fönstret stod ju hans båt! Någon måste ha hittat den och lämnat in den i affären. På prislappen stod det 50 kr. Peter tänkte blixtsnabbt ut en plan: ”Pappa, får jag låna 50 kr? När vi kommer hem ska du få dem ur min sparbössa.”

  Peters pappa, som var en klok pappa, svarade: ”Ja, det går bra!” och så kunde Peter gå in i affären. Till damen bakom disken sa han bara: ”Hej, jag skulle gärna vilja köpa båten som står i fönstret, den är nämligen min.” Damen såg lite förvånad ut, men hon gav honom båten och tog de 50 kronorna.

  När han sen gick neråt gatan med båten i famnen var han ännu gladare än för tre veckor sen, och han sa till sin pappa:

– Pappa, nu är det i alla fall min båt – för nu har jag både gjort den själv och köpt den själv.
– Ja, sa Peters pappa, nu är det verkligen din båt.

  Så är det också med Gud och oss människor. Vi är skapade av honom — fint och fantastiskt. Men vi stack iväg från honom och vände honom ryggen. Vi syndade mot honom. Men han har köpt oss tillbaka. Inte för 50 kronor i en affär där man säljer begagnat. Han betalade med Jesu död. Något högre pris har aldrig någon betalat.

  Därför tillhör vi Gud, som både skapat och köpt oss.

 

Ta emot det eviga livet!
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag