Inuti

Maria funderar över utsidor och insidor. Om någon ser hennes hus utifrån, så tänker de kanske: ”Ett stort hus med garage. Undrar vilka som bor där… Flera fönster, säkert många rum. Kanske en stor familj.” Lite grann berättar utsidan om insidan, ”Ett stort tegelhus. Där bor nog en rik, gammal man med en stor bil och en hund.” Hur tror du att huset är inuti? Maria vet, för hon bor där, tillsammans med mamma och pappa och tre småbröder. Det är likadant med människor, tänker Maria. Utsidan säger en del om insidan, men inte allt, och man kan gissa alldeles fel. Man måste ta reda på hur insidan är! Hennes bröder ser ganska lika ut, men hon vet att de är olika. Petter är busig. Magnus är lugnast och Wilhelm är den som hon leker bäst med.

Varje människa är som ett hus. Man måste gå in i det för att se vad som finns där. Och i vissa hus finns det hemliga rum. Inte ens mamma och pappa vet vad som finns i Marias hemligaste rum. Ibland vet hon inte ens själv varför hon

blir ledsen till exempel, och hon kan inte tala om det. Men det finns en som känner våra hemligaste vrår och det är Gud.

Gud finns i huset och runt matbordet och i var och en av dem som sitter där, men han syns inte. Kanske har Gud bara insida och ingen utsida, funderar Maria.

 

Gud är alltid med
Anna Dunér
Librisförlag