Inte bort från, utan igenom

Har du försökt vada genom en brusande flod? Det har jag. Det var på Island. Vi var på vandring i fjällen och kom till en bred flod med iskallt vatten. Ledaren sa att vi skulle ta av oss skor och strumpor. Ledaren gick först. Vi andra följde efter, en och en eller två och två. Vattnet gick oss inte längre än till knäna, så det var inte särskilt farligt — men vad det var kallt! Andra gånger kan det vara mycket farligare att vada genom en flod, för floden kan vara djup, strömmen stark och bottnen full av gropar. — Tänk om det ändå hade funnits en bro, då hade allting varit mycket bekvämare!

  Det kristna livet är av och till som en strid flod. Vi kan ställas inför stora problem och svårigheter. Vi själva eller våra närmaste kan råka ut för sjukdomar eller olyckor. Eller vi kan uppleva det förfärliga att någon i familjen dör. Vi kan också bli väldigt frestade, till exempel till att ljuga eller stjäla, eller vi kan tvivla på att Gud fInns eller att Jesus är vår Frälsare.

  Det kan ibland kännas som om vi skulle över en brusande flod.

  Då skulle vi önska att Jesus kom och byggde en sexfilig motorväg över floden. Vi skulle önska att Jesus visade en väg bort från svårigheterna, men det gör han inte alltid.

  Ofta gör Jesus något helt annat. Även om vi inte kan se honom, står han bredvid oss där vid flodstranden. Han håller oss i handen och säger: Kom, så går vi! Och så går han med oss ut i den brusande floden. Han leder oss igenom den, inte bort från den.

  Ute i den brusande floden är det fortfarande besvärligt. För svårigheterna är ju inte borta, tvärtom. Men Jesus är inte heller borta. Han leder oss igenom så länge vi inte sliter oss loss från honom.

  Jag kan inte svara på varför Jesus handlar så. Men han är ju klokare än vi, så han bör ha sina skäl till det. Många kristna kan berätta om detta. Jesus var nära dem både före, under och efter Modövergången’.

”Om du än måste gå genom vatten, så är jag med dig, eller genom strömmar, så skall de inte dränka dig.” (Jesajas bok 43:2)

 

Ta emot det eviga livet
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag