Gratis

Jag läste en gång en berättelse om en flicka på tre år som hette Elin. Hon var med sin familj på camping. En kväll tog hennes mamma henne med till tvättrummet, för där kunde man få tvätta sig gratis.

 – Är det gratis? frågade Elin.
– Ja, det är det, sa hennes mamma.

  Så började Elin fråga om toaletten också var gratis — och tvålen och handduken? Hennes mamma försökte svara så gott hon kunde. När de nästa dag var vid stranden, frågade Elin om den var gratis. Hennes mamma förklarade att det var gratis att bada i havet.

  Elin tyckte det var ett roligt ord, gratis, men hon visste inte vad det betydde. När de några dagar senare var på besök hos en familj, frågade Elin mitt under middagen om maten var gratis. Det blev lite pinsamt, men mamma förklarade att för dem som var gäster var det gratis, men inte för dem som de var bjudna till.

  Elin fortsatte att fråga:
– Är kusiner gratis? Är sånger gratis? Är gräsmattor gratis? Är måndagar gratis? Hennes mamma blev bekymrad. Hade hon talat för mycket om pengar, eftersom Elin tänkte så mycket på om saker och ting var gratis eller ej?

  En dag var Elin och hennes mamma ute och plockade äpplen i trädgården. Hennes mamma hade förklarat att äpplena var gratis därför att de växte i deras egen trädgård, och att det var gratis att stå på stegen.

  Plötsligt frågade Elin:
– Mamma, vem är Grati?

  Hennes mamma blev alldeles paff. Så förstod hon varför Elin hade frågat så mycket om det där med gratis den sista tiden. Elin hade helt enkelt utgått ifrån att allting är någons, och att allt det som är Gratis måste tillhöra en mycket rik man som heter Grati.

  Plötsligt såg Elins mamma honom framför sig, herr Grati, som äger både gräsmattor, kusiner och måndagar. Därför svarade hon:

– Det är Gud!
– Är det Gud? frågade Elin förtjust.
– Ja, det är ett av Guds namn. Jag hade nästan glömt det, sa hennes mamma.

Jag tycker det är en bra historia. Den påminner oss om att hela världen är Guds och han ger oss lov till att använda den. Ordet gratis är för resten detsamma som ordet nåd.

  Herren är nådig och rättfärdig, vår Gud är barmhärtig. (Psalt 116:5)

 

Ge vidare!
Carsten Hjorth Pedersen
BV-förlag