Får Gud kontakt med dig?

En afrikan hade kommit till Sverige. Men han hade svårt att vänja sig vid att människor i Sverige inte pratar med varandra i bussen. En dag kom han att sitta vid sidan om en ung svensk som satt och lyssnade till musik i sin freestyle. Afrikanen försökte komma i kontakt med honom, men han låtsades som ingenting och bara satt där i sin egen värld.

  Men afrikanen gav inte upp. Han blev faktiskt lite arg. Plötsligt tog han hörlurarna från huvudet på svensken och ropade HALLÅ! rakt in i örat på honom.

  Jag undrar just om inte Gud ofta har lika svårt för att komma i kontakt med oss! Vi tänker inte på honom så ofta som vi borde. För vi befinner oss i vår egen värld och har nog med oss själva.

Men det är Gud inte nöjd med. Han ropar HALLÅ! in i örat på oss därför att han vill komma i kontakt med oss. Jag låter mig sökas av dem som inte frågade efter mig, jag låter mig finnas av dem som inte sökte mig. Till ett folk som inte åkallade mitt namn sade jag: ’Här är jag, här är jag. ” (Jes 65:1)

  Gud ropar till oss genom naturen, som är hans skapade verk. Titta upp mot stjärnorna en mörk kväll. Håll en hundvalp i famnen. Se på alla de vackra blommorna. Eller tänk på hur fantastiskt du själv är skapad. Naturen ropar ut att det finns en Gud som är mycket stor och mycket vis.

  Men Gud ropar ännu högre till oss genom Bibeln. Där berättar han vilka vi är och vem han är. Han talar om hur vi ska leva. Han berättar hur han har gripit in i historien. Han ropar att han älskar oss och vill vara vår pappa.

  Gud ropar också till oss genom de goda eller onda ting vi råkar ut för i livet. Vi kan plötsligt få ögonen på hur bra vi har det, eller så kan en sjukdom göra så att vi kommer att tänka på Gud och börjar be till honom.

  Allra tydligast ropade Gud till oss när han sände sin Son till jorden. Jesus föddes som en av oss, levde och dog som vi, och han uppstod för att vi ska uppstå med honom. Även om det skedde för många år sen är detta Guds starkaste tilltal till oss i dag.

  Hur reagerar du när Gud tar av dig dina hörlurar och ropar HALLÅ!? Får han kontakt med dig?

 

Ge vidare!
Carsten Hjort Pedersen
BV-förlag