Ett träd planterat vid bäcken

Ett träd kan inte klara sig utan vatten. Det behöver vatten under hela sin livstid –från det att det är ett litet, ungt träd till dess att det blir ett stort, gammalt träd.

  Ska man plantera ett träd måste man därför göra det på en plats där det finns vatten. Ett bra ställe är i närheten av ett vattendrag. Därför ser vi ofta att det växer träd längs åar och bäckar. Där finns det vatten som räcker från det att träden är små till dess att de blir stora. Träden vid bäcken blir friska och bra. De bär frukt så att nya träd kan växa upp. De är gröna och friska, deras blad vissnar inte mitt på sommaren om de får det vatten de behöver.

  Bibeln säger att ett Guds barn är som ”ett träd som är planterat vid bäcken, vilket bär frukt i rätt tid och vars löv inte vissnar” (Psaltaren 1:3). Det är Gud som har planterat sitt barn där. För Gud vill hålla sina barn vid liv och ge dem allt gott.

  Bäcken är en bild av Guds ord. Guds ord är levande. Det är för en kristen vad bäcken är för trädet. Gud vet att vi har nytta av hans ord. Därför har han mött oss med det från det vi var ganska små och ända till i dag. Därför är Guds barn så glada för Guds ord. Ett Guds barn läser gärna Guds ord. Bibeln säger att han lyssnar till det, läser det, tänker på det och lyder det. Det gör han dygnet om, livet igenom. För precis som träden har användning för vatten hela livet, så har Guds barn användning för Ordet hela livet. Träden sträcker ut sina rötter för att suga upp det vatten som de behöver. På samma sätt sticker Guds barn ner sina ”rötter” i Ordet för att lära mer om Guds vilja och Guds nåd.

  Gud lovar att det ska komma goda frukter från en sådan människa. ”Det bär frukt i rätt tid.” Frukterna visar sig i ett liv som blir till glädje för andra människor. ”Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning.” (Galaterbrevet 5:22.)

 

Ta emot det eviga livet!
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag