En sång om Guds närhet

I det forna Israel reste man i stora skaror till Jerusalem flera gånger om året. Det blev stora festtåg. Somliga gick, andra red på åsnor eller kameler. Där var små barn som sov vid sin mammas bröst och halvstory barn som blev trötta av att gå. Unga som gick och samtalade, äldre som hade gått vägen många gånger förut. Vissa dagar var det dammigt och varmt, andra dagar regnade det och var kallt. Det var härligt att vara tillsammans, men det kunde också vara farligt.

  Med jämna mellanrum sjöng alla en sång för att uttrycka sin glädje och för att hålla modet uppe. Den kunde låta så här:

Jag lyfter mina ögon upp till bergen.
Varifrån skall min hjälp komma?
Min hjälp kommer från Herren,
som har giort himmel och jord.
Inte skall han låta din fot vackla,
inte slumrar han som bevarar dig.
Nej, han som bevarar Israel,
han slumrar inte, han sover inte.
Herren bevarar dig,
Herren är ditt skydd
på din högra sida. (Psalt 121:1-5)

Vi som hör till Guds folk i dag är också på en slags resa. På väg mot Himmelen. På resan finns mycket att glädja sig över, men också mycket att vara rädd för. Så vi kan ha nytta av att sjunga samma sång som de gamla israeliterna sjöng.

  Också vår hjälp kommer från Gud, han som har skapat himmelen och jorden. Han håller ordning på allt. Han är som en stark pappa som har omsorg om sina barn. Även om vi ibland tycker att han har somnat, så stänger han aldrig ett öga. Han är alltid vaken. Varje sekund under hela vårt liv håller han sina ögon på oss. Inget får möta oss som han inte först har gett grönt ljus för. Han är inte en avlägsen Gud som vi bara med nöd och näppe kan få kontakt med. Han är oss så nära som vår egen skugga. Därför hör han vart ord vi säger till honom. Han håller oss vid liv. Han förnyar tron i oss. Han bevarar oss i medgång och motgång. Han för oss till målet, så att döden blir porten in till det eviga livet.

  Lyft alltid din blick mot Herren!

Ge vidare!
Cersten Hjort Pedersen
BV-Förlag