Det gäller att se

 

För 3000 år sedan levde en pojke som hette Benjamin. Han var född i öknen där hans folk hade bott 140 år, efter att de blivit befriade från Egypten.

  En dag var det stor oro i lägret. Benjamin hade hört några som ropade att det var ju för dåligt att det inte fanns bröd och vatten. Han hade sett en flock ilskna män gå mot Moses tält.

  Strax efter hörde Benjamin de första skriken. Flera av grannarna hade blivit bitna av giftormar.

  Benjamin står förbryllad hos sin mamma utan att lägga märke till djuret som ringlar sig över golvet. Plötsligt känner han en våldsam smärta i foten. Han får syn pa ormen som redan är på väg bort. Så skriker han till och faller i sin mammas armar. Hon ropar på hjälp, men grannarna har tillräckligt att göra själva. Det är ormar överallt. Hon lägger Benjamin på några mattor och ger honom stränga order att inte röra sig medan hon springer efter hjälp.

  Benjamin är så rädd. Även om han bara är 12 år vet han att ett bett av en giftorm är en säker död.

  Hans mamma kommer strax tillbaka. Hon säger att en orm som är gjord av koppar är upphängd på en stång mitt i lägret, och att alla som ser på den inte kommer att dö av ormbettet. Det låter alltför fantastiskt för Benjamin. Men hans mamma lyfter upp honom och springer med honom genom lägret. Benjamin förstår ingenting alls. Skulle det kunna hjälpa att titta på en orm?

  Benjamins mamma ropar in i hans öra att om han förstår det eller ej, så ska han se på kopparormen. När Benjamin gör det, märker han genast skillnad. Krafterna vänder tillbaka, och efter några timmar är han frisk igen.

  Benjamin förstod aldrig hur kopparormen verkade. Men det avgörande var att han tittade på den.

På samma sätt är det med oss i dag. Vi är bitna av syndens giftorm, och vi kan inte förstå hur Jesu död på korset kan ”bota” oss. Men här är det avgörande inte att förstå utan att se — att tro på honom. Det avgörande är inte hur mycket vi tror utan på vem vi tror. Tror vi på Jesus ska syndens gift inte döda oss, för Jesus har renat oss.

 

Ge vidare!
Carsten Hjort Pedersen
BV-Förlag