Änglar finns!

Det var en måndag i december. Klockan var sju på kvällen, så det var alldeles mörkt. Peter, som var 12 år, kom cyklande längs den våta stigen genom parken. Han var på väg hem från handbollen. Det fanns inga lyktor i parken och batterierna i Peters cykellykta var nästan slut. Men han kände till vägen och cyklade så snabbt han kunde genom mörkret. När han satte cykeln i carporten tänkte han inte speciellt på att han hade kommit välbehållen hem.

 På tisdagen skulle han börja skolan klockan tio, så då var det ljust när han cyklade till skolan — samma väg som kvällen innan. På stigen såg han sitt eget cykelspår. Det hade frusit på natten. Det var skoj att se hur han hade gjort kurvor med cykeln. På vissa ställen hade han kört alldeles rakt. Men på vägen uppför en backe — där han ju hade kört nerför kvällen innan — såg han till sin förskräckelse att spåret gick alldeles förbi ett djupt hål vid kanten av stigen. Från spåret till hålet var det högst tio centimeter.

  Peter stannade. Här hade han alltså kört i går utan att veta att han var bara tio centimeter från att med full fart störta ner i ett hål! Om han hade gjort det, skulle cykeln ha stannat tvärt och han skulle ha kastats iväg över styret. Vem vet hur skadad han då hade blivit och hur cykeln skulle ha sett ut? Han blev alldeles skakis när han tänkte på hur illa det kunde ha gått. Så sa han spontant: ”Gud, tack för att du sände en ängel som bevarade mig!”

 Änglar finns! De är Guds tjänare som han sänder ut för att se till människor som är i fara. Det går inte alltid så bra för oss. Jag kan inte förklara varför det är så. Du får själv fråga Gud om det, om du har varit ute för något svårt. Men Gud sänder ofta änglar för att skydda oss från faror. Jag tror att han gör det mycket oftare än vi vet om. Låt oss hålla lite mer utkik efter dem och inte glömma att tacka honom — både för de gånger vi upptäcker att en ängel bevarat oss och de många gånger vi inte ser det. Ty han skall ge sina änglar befallning om dig att bevara dig på alla dina vägar. (Psalt 91:11)

 

Ge vidare!, Carsten Hjort Pedersen, BV-Förlag